Feestelijke viering 125-jarig bestaan

Het was een echte lentedag in Tildonk. Een schitterende zonnige dag om feest te vieren om zoveel dankbaarheid voor 125 jaar inzet van vele mensen ten bate van de plaatselijke gemeenschap.

Onze beweging, ontstaan in 1894 als Boerengilde en in 1972 omgevormd tot Landelijke Gilde met een brede maatschappelijke rol in de plaatselijke leefgemeenschap. Mensen samenbrengen in een levendige leefgemeenschap. Niet zomaar, maar omdat het broodnodig is, ook in onze tijd.

Het belevingsfeest begon met de viering in de kerk, voorgegaan door pastor Theo. Het thema van de viering paste

wonderwel bij deze gelegenheid:  mensen vertrouwen op de Heer en op medemensen. Als bomen bij een rivier met wortels tot in het water om vruchtbaar te zijn. De bodem is vruchtbaar gemaakt en wij mogen er van genieten.

Na de viering werd in zaal Familia de receptie gehouden, samen met de ingeschreven deelnemers en alle genodigden. Iedereen mocht deelnemen. En het aperitief werd zeer gesmaakt: ons eigen ontworpen aperitief 125 en de alcoholvrije mocktail  waren nieuw en verfrissend.

Op de foto’s van vroeger kon men kennismaken met personen en gebouwen uit ons dorp uit de periode 1894 tot 1975.

Na de welkom van de voorzitter René Wouters , kwam de provinciale afgevaardigde LG  Karen Verboven aan bod, om vooral in te gaan op de uitdagingen voor de toekomst en de noodzaak om de bestuursploeg blijvend te vernieuwen. Een warme oproep om mee te doen en de beweging verder uit te bouwen. “Samen beleef je meer !” is onze slogan.

Het feestmenu voorzag in een heerlijk vissersschoteltje en soep en nadien een hoofgerecht, waarin ook streekeigen witloof werd verwerkt. Ondertussen kon de voorzitter zijn verhaal vertellen van de hele geschiedenis van de LG. Een verhaal van armoede in onze streken naar ontwikkeling van de boerenstiel …tot de welstand van vandaag. Dank zij de inzet, kennis en ondernemingsgeest van veel mensen om er samen door te geraken.  En vandaag en morgen mogen we voortbouwen aan nieuwe uitdagingen en opdrachten in het spoor van onze traditie. En dat mag en zal er anders uitzien.

Als blijvend aandenken werd aan de school Lambertzhoeve een zitbank geplaatst, niet als eindpunt, maar als een rustpunt om nadien zoveel sterker verder te kunnen gaan. De LG Tildonk is meer dan een eeuw oud, maar vandaag nog springlevend! In stoet werd de bank door bestuursleden naar zijn bestemming gebracht en met 70à 80 mensen als getuigen werd in aanwezigheid van de burgemeester, de pastor en parochieverantwoordelijke en de schooldirectie de bank “ingezeten”, na het doorknippen van het traditionele lint. En spontaan werd het lied ingezet “Ik hou van u”- een pakkend moment. Mooi !  Landelijke Gilde  1894-2019. Bij ons zit je goed !

Na dit uitstapje, werd verder gevierd in de zaal. De speciaal versierde taarten smaakten lekker.
Heel het feestmenu was van bijzondere kwaliteit dank zij de medewerking van alle helpers in de keuken.

 En dan volgde er nog een aangename verrassing: onze voorzitter René en zijn vrouw Henriette werden in de bloemetjes gezet. René heeft een hele carrière uitgebouwd in LG – meer dan 35 jaar bestuurslid en meer dan 25 jaar voorzitter. Mensen samenbrengen is zijn handelsmerk en ook dienstbaar zijn. Met een passend geschenk werd onze dankbaarheid om zoveel inzet , doorzettingsvermogen en volharding, getoond.

Om af te sluiten werd , na de tombola, aan de leden nog een speciale attentie bezorgd.

Tegen het feest van 2020 zal een boek uitgegeven worden met de geschiedenis van de LG. Mensen die nog oude foto’s of teksten hebben, mogen die altijd bezorgen via de bestuursleden

De regie en de sfeer van deze feestelijke dag zat goed in elkaar. Het was een schitterend feest op een mooie lente-dag. Een dag om in te kaderen in de geschiedenis van de Landelijke Gilde.